Fluor

PoremećajiNedostatak

Smanjena količina fluora u organizmu dovodi kod dece do pojave zubnog karjesa, a kod odraslih najverovatnije do osteoporoze. Nedostatak flora u organizmu se javlja pre svega u oblastima gde voda nije fluorisana.

Toksičnost

Znaci viška fluora u organizmu su dermatitis, pegasti zubi pošto gleđ dobija žuto-braon boju. Ova bolest je poznata kao fluoroza gleđi. Ukoliko se u organizam unose velike količine fluora (20 do 80 miligrama dnevno) u dužem vremenskom periodu može se javiti i fluoroza kostiju. Tada se smanjuje apetit, zglobovi postaju kruti i bolni. Leđne kosti, karlica i pršljenovi postaju gušći, pa se i kalcijum deponuje u mišićima i tetivama. Fatalno trovanje fluorom je moguće tek kada količina fluora koji se unese u organizam 2500 puta više fluora od preporučenih dnevnih količina.

Fluoroza gledji
Teži slučaj fluoroze gleđi

Postoje neki dokazi da je fluor koji se nalazi u vodi povezan sa pojavom nekoliko vrsta kancera (pre svega kancer uterusa), iako to još nije u potpunosti dokazano.

U današnje vreme se sve više fluoriše voda što doprinosi smanjenoj pojavi karijesa, ali može dovesti i do pojave dentalne fluoroze pri čemu zubi postaju išarani sa žutim i braon tačkama. Takođe može doći i do pojave dermatitisa kod osetljivijih osoba.