Natrijum

Poremećaji

Nedostatak - hiponatrijemija

Višak telesne vode izazvane povećanim unosom vode dovešće do nedostatka natrijuma - hiponatrijemija, što se oseća od strane hipotalamusa izazivajući pad lučenja hormona vazopresina u zadnjem režnju hipofize i konsekventno tome gubitak vode urinom.

Hiponatrijemija je često sporedna pojava kod drugih bolesti gde dolazi do nagomilavanja vode u organizmu.

Simptomi su: mučnina, povraćanje, glavobolja, konfuzija, letargija, umor, gubitak apetita, uznemirenost, razdražljivost, slabost mišića, grčevi, a u težim slučajevima smanjena svest i koma.

Mnoge bolesti su povezane sa hiponatrijemijom: srčana slabost, poremećaj jetre, bubrega i pluća.

Razni neurološki simptomi su praćeni nedostatkom natrijuma.

Toksičnost - hipernatrijemija

Relativni gubitak telesne vode dovodi do relativnog povećanja koncentracije natrijuma i ovo stanje se naziva hipernatrijemija, koja se manifestuje kao žeđ.

Često je kod dehidriranih osoba (npr. osobe koje su spašene iz mora ili pustinje) primećena visoka koncentracija natrijuma u krvi. Povratak ovih osoba u normalu mora biti postepen zbog toga što prebrza korekcija hipernatrijemije dovodi do oštećenja mozga usled bubrenja ćelija.

Hipernatrijemija se najčešće javlja usled gubitka vode iz organizma i zato se često naziva i sa manje preciznim terminom dehidratacija. Voda se iz organizma gubi na više načina: znojem, disanjem, fecesom i urinom. Retko se hipernatrijemija javlja prevelikim unosom natrijuma (npr. u slučaju kad se pije morska voda).

Simptomi hipernatrijemije su: letargija, slabost, razdražljivost, neuromišićna razdražljivost, edem, koma.