Kalcijum

Upotreba u mediciniUnos kalcijuma u kasnijim godinama može da uspori proređivanje kostiju koje je povezano sa osteoporozom. Tretman žena u postmenopauzi koji uključuje unos kalcijuma u kombinaciji sa estrogenom se je pokazao kao efikasniji od tretmana koji uključuje unos samo estrogena.

Dovoljan unos kalcijuma kod dece dovodi do stvaranja jačih kostiju.

Kalcijum ima i zaštitnu ulogu kod sporednih efekata u tretmanu kortikosteroidnim lekovima. Ovi lekovi se najčešće koriste u lečenju artritisa, astme i ostalih hroničnih bolesti. Tada dolazi do smanjenja koštane mase, čime se povećava mogućnost pojave osteoporoze. Kalcijum se u ovom slučaju najbolje kombinuje sa vitaminom D.

Preparati kalcijuma mogu smanjiti visok krvni pritisak kod osoba srednje hipertenzivnih osoba.

Kalcijum se koristi i za sprečavanje grčeva nogu kod žena u trudnoći, najverovatnije smanjujući nervnu iritabilnost. Takođe se koristi za smanji pojavu menstrualnih bolova i simptoma koji su povezani sa premenstrualnim sindromom.

Kalcijum se može koristiti i kod lečenja infarkta miokarda, obzirom da povećava pokretljivost srčanog mišića. Pri tretmanu infarkta se unose soli kalcijuma u kombinaciji sa visokim nivoom kalijuma i magnezijuma.

Kalcijum se može koristiti i za tretiranje alergije, depresije, napada panike, artritisa, hipoglikemije, bolova u mišićima i zglobovima, slabog varenja i čira. U kombinaciji sa magnezijumom može da ima neurorelaksirajući efekat i koristi se za lečenje nesanice.

Kalcijum sa fosforom doprinosi jačanju kostiju i zuba. Visok unos fosfora dovodi do povećanog gubitka kalcijuma. Kalcijum se mora unositi zajedno sa fosforom u odnosu 1 : 1.

Kalcijum može interagovati i sa cinkom, manganom, bakrom i gvožđem. Visok unos bilo kog od ovih mikroelemenata smanjuje resorpciju drugih. Ovo se posebno odnosi na gvožđe i namirnice bogate ovim nutrijentima ne bi smele da se uzimaju u isto vreme.